Гепардите скоро могат да бъдат ИЗЧЕЗЛИ в африканската савана, разкрива проучване


Гепардите са емблематично животно в африканската савана, но учените предупреждават, че тази величествена котка и други големи хищници са на ръба на изчезване – и хората са виновни за това.

Заедно с петнистите бозайници има диви кучета и хиени, които скоро могат да изчезнат поради загуба на местообитания, преследване от хора и намалена плячка.

Изследователи от Оксфордския университет установиха, че тежкото положение на животните е пренебрегнато поради фокуса върху лъвовете, леопардите и други топ хищници и региони като Южна Африка, Кения и Северна Западна и Централна Африка са недостатъчно представени.

По-конкретно, 26 страни в момента нямат публикувани оценки – особено Ангола, Демократична република Конго, Южен Судан и Чад.

Идентифицирането на пропуските в знанията ще подобри усилията за опазване чрез насочване на финансирането, инвестициите и приоритетите, според учените.

Гепардите, живеещи в африканската савана, са на ръба на изчезване, но липсата на фокус върху региона е оставила намаляващия им брой незабелязан

Гепардите, живеещи в африканската савана, са на ръба на изчезване, но липсата на фокус върху региона е оставила намаляващия им брой незабелязан

Водещият автор д-р Паоло Стрампели от Оксфордския университет каза: „Изследователските усилия са значително предубедени към лъвовете и срещу раираните хиени, въпреки че последните са видовете с най-широк континентален ареал.

„Африканските диви кучета също показаха отрицателна пристрастност в изследователското внимание, въпреки че това отчасти се обяснява с относително ограниченото им разпространение.“

Екосистемата на африканската савана е тропическа пасища с топли температури през цялата година и сезонни валежи.

Саваната се характеризира с треви и малки или разпръснати дървета и е най-големият биом в Южна Африка – покриващ 46 процента от региона.

Саваната (тъмен, кафяв цвят) се характеризира с треви и малки или разпръснати дървета и е най-големият биом в Южна Африка - покриващ 46 процента от региона

Саваната (тъмен, кафяв цвят) се характеризира с треви и малки или разпръснати дървета и е най-големият биом в Южна Африка – покриващ 46 процента от региона

Обхваща Гвинея, Сиера Леоне, Либерия, Кот д’Ивоар, Гана, Того, Бенин, Нигерия, Камерун, Централноафриканска република, Чад, Судан, Етиопия, Сомалия, Бурунди, Кения, Танзания, Малави, Замбия, Зимбабве, Мозамбик, Ботсвана и Южна Африка.

Учените изчисляват, че по-малко от 8000 африкански гепарди в цяла Африка.

Поради липсата на внимателно изследване на саваната, учените не могат да определят колко живеят в региона, но вероятно е по-малко от половината.

Данните от 2016 г. показват, че населението е около 2000 и 90 процента живеят в защитени територии.

„Нашите открития подчертават спешната нужда от допълнителни оценки на популацията на гепарди, особено в Северна, Западна и Централна Африка“, каза Стрампели.

„Поради големите им обхвати в страни, проучванията в Чад и Етиопия трябва да се считат за приоритет.“

Хиените процъфтяват в цяла Африка, с повече от 100 000 индивида, но този брой драстично намалява в саваната.

Дивите кучета обаче страдат най-много – около 70 възрастни са останали в дивата природа.

Проучването в списание PeerJ е първото по рода си – базирано на систематичен преглед на оценките на населението през последните две десетилетия.

Международният екип установи, че наблюдението на биоразнообразието може да не е равномерно разпределено или да се извършва там, където е най-необходимо.

Компютърните модели показват, че оценките са пристрастни към Южна Африка и Кения. Северна, западна и централна Африка са слабо представени.

Хиените процъфтяват в цяла Африка, с повече от 100 000 индивида, но този брой драстично намалява в саваната

Хиените процъфтяват в цяла Африка, с повече от 100 000 индивида, но този брой драстично намалява в саваната

Дивите кучета обаче страдат най-много - около 70 възрастни са останали в дивата природа

Дивите кучета обаче страдат най-много – около 70 възрастни са останали в дивата природа

Повечето проучвания са проведени в туристически райони под държавно управление; незащитените и трофейните райони са получили по-малко внимание.

Намаляването на пристрастията би помогнало да се гарантира, че всички видове и зони с консервационна значимост разполагат с адекватна налична база от знания, което потенциално подобрява перспективите им, според учените.

Стрампели и колеги призоваха донори и чуждестранни изследователи да увеличат максимално участието на местни учени, студенти и практици в бъдещи оценки.

Те включват осигуряване на обучение, финансиране и оборудване. Донорите и финансиращите трябва да насърчават усилията в слабо проучени региони и видове.

Това ще гарантира, че консервацията се извършва там, където е най-необходима. Необходими са оценки на популацията на раираните хиени.

Допълнителни оценки на популацията на африканските диви кучета са от съществено значение, особено като се има предвид, че видът е застрашен.

Такива усилия са особено необходими в страни, определени като критични за вида.

В някои държави, включително Ботсвана и Танзания, не са извършвани скорошни оценки.

„Има спешна нужда от допълнителни оценки на популацията на гепарди, особено в Северна, Западна и Централна Африка“, каза Стрампели.

„Поради големия им обхват в страни, проучванията в Чад и Етиопия трябва да се считат за приоритет.

„Както в случая с африканското диво куче, се препоръчва разработване и стандартизиране на техники за наблюдение на популацията на гепарди, включително изследване на подходи, основани на гражданската наука.“